Uczulenie na gluten - czym różni się od celiakii?

Uczulenie na gluten - czym różni się od celiakii?

Opinie

Siedlisko Janczar oferuje kompleksową organizację imprez i spotkań firmowych. Posiada zaplecze, które umożliwia organizację konferencji w pełn...
Kamil
Zmniejszenie spożycia alkoholu bardzo pomaga.
Adrianna
Tragedia recepcja zero podejścia do pacjenta .tragedia lekarze którzy traktują pomacoszemu pacjentów i drą sie i wpisują cos czego wcale nie r...
Pacjettt
To teraz już w końcu wiem na czym polegają te różnice, dobrze przeczytać czasem coś mądrego.
Rita
Świetny pakiet badań raka skóry świadczony przez placówkę.
Karolina
Proces liofilizacji owoców, czy warzyw świetnie wpływa na nasz organizm. Polecam. Zawsze smaczne produkty od L&L.
Katarzyna
az tak źle ??
mateusz
Duża ilość błonnika, picie kilku litrów wody dziennej pomogło mi w walce z hemoroidami podczas ciąży.
Karolina
Klinika medycyny estetycznej u dr Pardy jest idealnym miejscem dla osób, które chcą skorzystać z profesjonalnych zabiegów. Klinika na wysokim ...
Magda
Powiem krótko: jaki kierownik taka przychodnia!
Ewa

Celiakia i alergia na gluten to zupełnie dwa różne pojęcia, które są często mylone ze sobą. Temat wywołuje szeroką dyskusję, szczególnie teraz, kiedy dieta bezglutenowa stała się bardzo popularna nie tylko wśród osób, które posiadają medyczne zalecenia do jej stosowania. Zarówno celiakia, jak też alergia na gluten wywołane są tym samym czynnikiem - białkiem zawartym w wielu zbożach. Objawy są także łudząco do siebie podobne, dlatego wiele osób ma problem i ich właściwym przyporządkowaniem. Kiedy zatem mamy do czynienia z uczuleniem na gluten, a w których przypadkach można mówić o chorobie?

Uczulenie na gluten czy celiakia?
Dieta bezglutenowa zaliczana jest do diet eliminacyjnych, które powinny być stosowane przez osoby chore na celiakię oraz uczulone na gluten. To dwa różne pojęcia, których nie należy ze sobą mylić. Celiakia jest bowiem chorobą trzewną, która należy do chorób autoimmunologicznych i często ma podłoże genetyczne. Dotyczy około 1 proc. populacji i najczęściej diagnozowana jest w wieku dziecięcym. Celiakia powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych przez gliadynę, która jest jedną z frakcji glutenu. W wyniku celiakii dochodzi do upośledzenia śluzówki jelita, co powoduje problemy z wchłanianiem pokarmu, stany zapalne, niedobór witaminy K i często również inne nietolerancje. Osoby chore na celiakię uskarżają się na biegunki tłuszczowe, bóle brzucha i wzdęcia, złe samopoczucie, a niekiedy nawet stany depresyjne. Nieleczona celiakia może wywołać anemię, inne choroby autoimmunologiczne, bezpłodność i poronienia. U dzieci natomiast przyczynia się do problemów ze wzrostem i innych zaburzeń rozwoju. Celiakia może ujawnić się również w wieku dorosłym, a nawet podeszłym.
Uczulenie na gluten to z kolei zgodnie z nazwą reakcja alergiczna wywoływana spożywaniem pokarmów zawierających alergen. Jest to druga, najczęściej występująca alergia pokarmowa, zaraz po uczuleniu na laktozę. Według Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, może dotyczyć nawet 25 proc. grupy spośród wszystkich osób z rozpoznanymi alergiami pokarmowymi. Objawy uczulenia na gluten są bardzo podobne do objawów celiakii, dlatego bez diagnozy trudno jest rozpoznać, z którą formą schorzenia mamy do czynienia.

Jak sprawdzić czy to uczulenie na gluten?
W rozpoznaniu uczulenia pomaga przede wszystkim obserwacja organizmu. Objawy alergii mogą występować zarówno bezpośrednio po spożyciu posiłku zawierającego alergen, jak również dopiero po kilku godzinach czy nawet dniach. Mogą one różnić się także od wieku. Dzieciom uczulonym na gluten współtowarzyszy często atopowe zapalenie skóry. Niekiedy może również wystąpić biegunka, wymioty, a także wodnisty katar czy skurcze oskrzeli. Dzieci wraz z wiekiem wyrastają z uczulenia na gluten, jednak do tego czasu należy stosować dietę eliminacyjną. Dorośli mogą również zauważyć u siebie zmiany skórne - najczęściej pokrzywkę lub obrzęk naczynioruchowy. Dolegliwości ze strony układu pokarmowego także mogą świadczyć o alergii. W diagnozie najskuteczniejszym rozwiązaniem jest czasowe wyeliminowanie wszystkich produktów żywnościowych zawierających gluten pod okiem lekarza lub dietetyka. Dolegliwości powinny na ten czas ustąpić. Następnie wprowadza się ponownie alergen do diety. Jeśli objawy powrócą, nie ma wątpliwości co do tego, że gluten ma negatywny wpływ na zdrowie pacjenta.

W celu jednoznacznego odróżnienia uczulenia na gluten od choroby, należy wykonać badanie EmA, które wykaże poziom przeciwciał IgA. Jeżeli wystąpią trudności w zdiagnozowaniu, można również przeprowadzić biopsję jelita cienkiego, pozwalającą na ocenę stanu kosmków jelitowych.

Opinie (3)
Luka

25.11.2020

Często celiakia jest mylona z uczuleniem na gluten. Sama kiedyś myślałam, że mam celiakię, ale lekarz tego nie potwierdził. Okazało się, że to gluten był wszystkiemu winny.

Adres IP: ***.***.***.214

Wanda

25.11.2020

Chyba czeka mnie biopsja jelita cienkiego.

Adres IP: ***.***.***.214

Justyna

06.10.2020

W klinice dr Pardy dietetyk z pewnością dobierze odpowiedni rodzaj diety. Zobaczy on też, czy mamy styczność z alergią na gluten, czy celiakią.

Adres IP: ***.***.**.60

Dodaj swoją opinię
Twoja ocena ogólna:

Zobacz również

Dentic Art Klinika Stomatologiczna
aleja Komisji Edukacji Narodowej, 48, Warszawa
5/5 (1 opinia)
Centrum Medyczne Opra-Med
Nike 29, 02-442 Włochy
4/5 (4 opinie)
Przychodnia Internistyczno-Specjalistyczna SZPZLO Warszawa Praga-Północ
Jagiellońska, 34, Warszawa
Oceń przychodnię
jako pierwszy
Best Dent
Powstańców Śląskich, 85/u5, Warszawa
5/5 (1 opinia)
Przychodnia Kleczewska SPZZLO Warszawa-Żoliborz
Kleczewska, 56, Warszawa
3/5 (2 opinie)
Przychodnia Specjalistyczna Rehavitae
Denkowska 45a, 27- 400
Oceń przychodnię
jako pierwszy
Babka Medica. Przychodnia NZOZ
Słomińskiego, 19/517, Warszawa
Oceń przychodnię
jako pierwszy
Onkomedica - Centrum Onkologii Warszawa
Arkuszowa 73, 01-934 Bielany
5/5 (5 opinii)
Samodzielny Publiczny Kliniczny Szpital Okulistyczny
Józefa Sierakowskiego, 13, Warszawa
5/5 (1 opinia)
Warszawski Instytut Naczyniowy
Josepha Conrada 24, 01-922 Bielany
5/5 (23 opinie)

Wpływ palenia tytoniu na ryzyko zachorowania na nowotwór
Palenie tytoniu to jedno z największych zagrożeń dla zdro...
Rak nosogardzieli: Kluczowe informacje dla pacjentów
Jeden z najbardziej niebezpiecznych i agresywnych nowotworó...
Zastosowanie biopsji płynowej w diagnozie nowotworów
Onkologia to dziedzina medycyny, która zajmuje się rozpozn...
Rak macicy - przyczyny, objawy, metody leczenia
Rak macicy to jedno z najczęstszych nowotworów złośliwyc...
Jak technologia 3D rewolucjonizuje onkologię?
Onkologia jest dziedziną medycyny, która zajmuje się bada...
Dieta - klucz dla zdrowia zębów i dziąseł
Dieta odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia ogó...
Wszystko, co warto wiedzieć o onkologii molekularnej
W dzisiejszych czasach nauka stale rozwija się i wpływa na...
Diagnostyka żylnych zespołów uciskowych, jak wygląda?
Żylne zespoły uciskowe to w praktyce flebologicznej temat ...
Oczyszczanie organizmu
Do naszego organizmu dostaje się coraz więcej toksyn, któ...
Jak działa psychodietetyka?
Coraz bliżej Nowy Rok, który dla wielu z nas jest wyznaczn...