Uczulenie na gluten - czym różni się od celiakii?

Uczulenie na gluten - czym różni się od celiakii?

Opinie

Bardzo miła obsługa. Pracownicy umieją pracować z małymi dzieci, moja Marysia chętnie wraca do przychodzi i nie boi się lekarzy. Pomimo dobreg...
~Bartek
Koszmarna przychodnia. Trudno znaleźć jakikolwiek plus.
~Gość
nikt nie odbiera telefonów
~nikt nie odbiera telefonów
Właśnie zamówiłam en preparat. Podzielę się z wami efektami.
Renia
Świetna pomoc, profesjonalny personel, dobry kontakt. Polecam.
~Bartek
polecam zabiegi fizjoterapeutyczne. bardzo pomocne
Paweł
Mój sprzymierzeniec w walce z aftami. Nie tylko łagodzi ból, ale także przyspiesza gojenie. Polecam każdemu z podobnymi problemami
~Alicja K
az tak źle ??
mateusz
Napój zaczęłam stosować po zabiegu związanym z redukcją cellulitu i bardzo fajnie dopełnił całą terapię, polecam.
Justyna1
Profesjonalne podejście lekarzy. Miłe podejście do dzieci i rodziców. Przekazane informacje odnośnie dalszego postępowania, leczenia były konk...
~Wiktor

Celiakia i alergia na gluten to zupełnie dwa różne pojęcia, które są często mylone ze sobą. Temat wywołuje szeroką dyskusję, szczególnie teraz, kiedy dieta bezglutenowa stała się bardzo popularna nie tylko wśród osób, które posiadają medyczne zalecenia do jej stosowania. Zarówno celiakia, jak też alergia na gluten wywołane są tym samym czynnikiem - białkiem zawartym w wielu zbożach. Objawy są także łudząco do siebie podobne, dlatego wiele osób ma problem i ich właściwym przyporządkowaniem. Kiedy zatem mamy do czynienia z uczuleniem na gluten, a w których przypadkach można mówić o chorobie?

Uczulenie na gluten czy celiakia?
Dieta bezglutenowa zaliczana jest do diet eliminacyjnych, które powinny być stosowane przez osoby chore na celiakię oraz uczulone na gluten. To dwa różne pojęcia, których nie należy ze sobą mylić. Celiakia jest bowiem chorobą trzewną, która należy do chorób autoimmunologicznych i często ma podłoże genetyczne. Dotyczy około 1 proc. populacji i najczęściej diagnozowana jest w wieku dziecięcym. Celiakia powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych przez gliadynę, która jest jedną z frakcji glutenu. W wyniku celiakii dochodzi do upośledzenia śluzówki jelita, co powoduje problemy z wchłanianiem pokarmu, stany zapalne, niedobór witaminy K i często również inne nietolerancje. Osoby chore na celiakię uskarżają się na biegunki tłuszczowe, bóle brzucha i wzdęcia, złe samopoczucie, a niekiedy nawet stany depresyjne. Nieleczona celiakia może wywołać anemię, inne choroby autoimmunologiczne, bezpłodność i poronienia. U dzieci natomiast przyczynia się do problemów ze wzrostem i innych zaburzeń rozwoju. Celiakia może ujawnić się również w wieku dorosłym, a nawet podeszłym.
Uczulenie na gluten to z kolei zgodnie z nazwą reakcja alergiczna wywoływana spożywaniem pokarmów zawierających alergen. Jest to druga, najczęściej występująca alergia pokarmowa, zaraz po uczuleniu na laktozę. Według Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, może dotyczyć nawet 25 proc. grupy spośród wszystkich osób z rozpoznanymi alergiami pokarmowymi. Objawy uczulenia na gluten są bardzo podobne do objawów celiakii, dlatego bez diagnozy trudno jest rozpoznać, z którą formą schorzenia mamy do czynienia.

Jak sprawdzić czy to uczulenie na gluten?
W rozpoznaniu uczulenia pomaga przede wszystkim obserwacja organizmu. Objawy alergii mogą występować zarówno bezpośrednio po spożyciu posiłku zawierającego alergen, jak również dopiero po kilku godzinach czy nawet dniach. Mogą one różnić się także od wieku. Dzieciom uczulonym na gluten współtowarzyszy często atopowe zapalenie skóry. Niekiedy może również wystąpić biegunka, wymioty, a także wodnisty katar czy skurcze oskrzeli. Dzieci wraz z wiekiem wyrastają z uczulenia na gluten, jednak do tego czasu należy stosować dietę eliminacyjną. Dorośli mogą również zauważyć u siebie zmiany skórne - najczęściej pokrzywkę lub obrzęk naczynioruchowy. Dolegliwości ze strony układu pokarmowego także mogą świadczyć o alergii. W diagnozie najskuteczniejszym rozwiązaniem jest czasowe wyeliminowanie wszystkich produktów żywnościowych zawierających gluten pod okiem lekarza lub dietetyka. Dolegliwości powinny na ten czas ustąpić. Następnie wprowadza się ponownie alergen do diety. Jeśli objawy powrócą, nie ma wątpliwości co do tego, że gluten ma negatywny wpływ na zdrowie pacjenta.

W celu jednoznacznego odróżnienia uczulenia na gluten od choroby, należy wykonać badanie EmA, które wykaże poziom przeciwciał IgA. Jeżeli wystąpią trudności w zdiagnozowaniu, można również przeprowadzić biopsję jelita cienkiego, pozwalającą na ocenę stanu kosmków jelitowych.

Opinie (3)
Luka

25.11.2020

Często celiakia jest mylona z uczuleniem na gluten. Sama kiedyś myślałam, że mam celiakię, ale lekarz tego nie potwierdził. Okazało się, że to gluten był wszystkiemu winny.

Adres IP: ***.***.***.214

Wanda

25.11.2020

Chyba czeka mnie biopsja jelita cienkiego.

Adres IP: ***.***.***.214

Justyna

06.10.2020

W klinice dr Pardy dietetyk z pewnością dobierze odpowiedni rodzaj diety. Zobaczy on też, czy mamy styczność z alergią na gluten, czy celiakią.

Adres IP: ***.***.**.60

Dodaj swoją opinię
Twoja ocena ogólna:

Zobacz również

Przychodnia MULTI MED Warszawa
Waryńskiego, 6, Warszawa
Oceń przychodnię
jako pierwszy
Szpital Grochowski im. dr med. Rafała Masztaka Sp. z o.o
Grenadierów, 51/59, Warszawa
5/5 (1 opinia)
Centrum Rehabilitacji Bemowo
Powstańców Śląskich, 103/8, Warszawa
5/5 (14 opinii)
Długa 27, 00-238 Żoliborz
4.43/5 (7 opinii)
Invicta Laboratoria Medyczne
Złota, 6, Warszawa
5/5 (1 opinia)
 Gajewski Laboratorium Analiz Lekarskich
Poborzańska, 8, Warszawa
5/5 (2 opinie)
Maść na afty AFTIDENT
Przemyłsowa 9, 35-105
5/5 (6 opinii)
Przychodnia lekarska WAT SPZOZ
Kartezjusza, 2, Warszawa
5/5 (1 opinia)
Przychodnia SZPZLO Warszawa Bemowo-Włochy
Powstańców Śląskich, 19, Warszawa (Bemowo)
2.33/5 (3 opinie)
Przychodnia Rejonowo-Specjalistyczna i Centrum Zdrowia Psychicznego
Skarżyńskiego, 1, Warszawa
Oceń przychodnię
jako pierwszy

Wpływ palenia tytoniu na ryzyko zachorowania na nowotwór
Palenie tytoniu to jedno z największych zagrożeń dla zdro...
Rak nosogardzieli: Kluczowe informacje dla pacjentów
Jeden z najbardziej niebezpiecznych i agresywnych nowotworó...
Zastosowanie biopsji płynowej w diagnozie nowotworów
Onkologia to dziedzina medycyny, która zajmuje się rozpozn...
Rak macicy - przyczyny, objawy, metody leczenia
Rak macicy to jedno z najczęstszych nowotworów złośliwyc...
Jak technologia 3D rewolucjonizuje onkologię?
Onkologia jest dziedziną medycyny, która zajmuje się bada...
Rak nosogardzieli: Kluczowe informacje dla pacjentów
Jeden z najbardziej niebezpiecznych i agresywnych nowotworó...
Jak powinna być właściwa higiena aparatów ortodontycznych?
Prawidłowa higiena aparatów ortodontycznych pozwala na prz...
Rak macicy - przyczyny, objawy, metody leczenia
Rak macicy to jedno z najczęstszych nowotworów złośliwyc...
Rodzaje raka płuc i ich charakterystyka
Rak płuc jest jednym z najpowszechniejszych typów nowotwor...
Palenie tytoniu i jego wpływ na występowanie aft
Palenie tytoniu jest jednym z głównych czynnik&oacut...